Tak zwane cepeliny na niedzielę (wg przepisu Łarysy Danulewicz)
Farsz z tarkowanych ziemniaków, skrobia z wodą z ziemniaków odciśnięta przez gazę. Odciśnięty płyn po odstaniu musi być zlany, a skrobia z dna naczynia dodana do masy ziemniaczanej razem z jajkiem, solą, łyżką mąki, dwa obrane odgotowane ziemniaki, masę wymieszać.
Przygotować nadzienie do masy ziemniaczanej. Mięso wieprzowe chude pokrajane drobno nożem z dodatkiem pokrojonej w kostkę słoniny, farsz wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem. Z ziemniaków nadziewanych farszem uformować gałki wielkości niedużych bułeczek-cepelinów.
Cepeliny ze wszystkich stron obsmażyć w tłuszczu aż się zrumienią, złożyć do żeliwnego bądź ceramicznego naczynia, dodać smalec, śmietanę, wodę, sól, pieprz. Przykryć, i wstawić do piekarnika i dusić około godziny. Podawać z sosem z rondla, oraz usmażoną słoninką na drobno.
Przepis na danie z ziemniaków, które jest serwowane od dawien czasów tylko i wyłącznie w okolicach Taboryszek i Turgieli.
Kibiny po solecznicku (wg przepisu Danuty Jankowskiej)
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 kostka masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule,
Mięso zmielić w maszynce, dodać cebulę pokrojoną, przyprawy, czosnek i surowym farszem przekładać ciasto.
Ciasto wyrobić i rozwałkować /jak na pierogi/, wycinać formy kuliste i nakładać farsz, zawijać jak pierogi, piec w piekarniku około 45 minut.
Bliny czyli placki ziemniaczane: (wg przepisu Ireny Sworobowicz)
- 8 obranych surowych ziemniaków,
- 1 główka cebuli,
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 0,5 litra kefiru,
- 0,5 litra mleka,
- płaska łyżeczka sody, gaszona octem,
- sól do smaku,
- 5 łyżek oleju (aby placki z łatwością się przewracały na patelni)
Ziemniaki i cebulę utrzeć na tarce, połączyć z nimi pozostałe składniki. Patelnię rozgrzać, wylewać łyżką wazową ciasto ziemniaczane po całym dnie patelni. Nie musimy przy tym smarować patelni smalcem ani wypełniać ją olejem. Placki ziemniaczane podawane są z maczanką, smażonym boczkiem, białą kiełbasą zasmażoną z cebulką.
Maczanka do blinów- (wg przepisu Ireny Sworobowicz)
- 2 jajka,
- płaska stołowa łyżka mąki,
- szklanka mleka,
- sól do smaku.
Usmażyć boczek, a potem na otrzymanym tłuszczu upiec zmiksowaną maczankę.
Bliny z maczanką tradycyjnie się piecze w niedzielę. Jedzą je też ze śmietaną lub z masłem śmietankowym. Jest to potrawa, którą się delektuje każdy członek rodziny. A w każdym domu one smakują inaczej.
Chlebek domowy (wg przepisu Ireny Sworobowicz)
- 0,5 kg mąki,
- 1 szklanka otrąb,
- garść siemienia lnianego,
- garść pestek słonecznika,
- 50 g drożdży,
- 0,5 litra mleka,
- płaska łyżka soli.
Wszystkie składniki zmieszać na sucho i dodać rozprowadzone w mleku drożdże. Składniki wymieszać i dodać sól. Zostawić na 1h do wyrośnięcia. Następnie wyrobić i włożyć do formy i do piekarnika.
Najlepiej chlebek smakuje pieczony w piecu domowym.
Śmietankowiec (wg przepisu Ireny Sworobowicz)
- 2 opakowania galaretki owocowej, (np. brzoskwiniowa i agrestowa)
- 1 opakowanie żelatyny spożywczej
- 400g śmietany,
- 400g kefiru lub jogurtu,
- 1 szklanka cukru,
- 200g orzechów włoskich.
Do dwóch salaterek wlać po półtorej szklanki gotującej wody i rozpuścić galaretki owocowe. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej, by mocno zastygły. Żelatynę spożywczą rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Śmietanę i kefir (jogurt) lekko spienić trzepaczką dodając cukier i wlewać stopniowo rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Tortownicę wysmarować lekko olejem, wlać masę śmietankową, dodać pocięte w drobną kostkę galaretki owocowe i siekane orzechy włoskie. Śmietankowiec pozostawić do całkowitego stężenia.
Chłodnik wileński
Składniki:
- duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
- 2 ogórki,
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4-5 łyżek posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (bez cukru!),
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Botwinkę wypłukać i posiekać. Buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki). Dusić przez 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z ćwiartkami jajka na twardo. Podawać np. z ziemniakami.
Śledzie po wileńsku
Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych (matiasy),
- 70 dag cebuli,
- 3 dag suszonych grzybów,
- puszka wędzonych szprotek
- 5 korniszonów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1i1/2 łyżki oleju lub oliwy
- pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania potrawy:
- moczone przez noc grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody
- cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju,
- odcedzone grzyby, cebulę i szprotki przepuścić przez maszynkę, dokładnie wymieszać z przecierem pomidorowym,
- dodać pieprz i szczyptą cukru do masy,
- korniszony drobniutko pokroić, dodać do pasty całość wymieszać,
- wymoczone i osuszone filety pokroić na kawałki, a następnie układać w naczyniu warstwami, przekładając przygotowaną pastą,
- ostatnią warstwę winna stanowić pasta.
Przykryte wstawić do lodówki na kilka dni.
PRZEPISY DLA PRZYJACIÓŁ
Ogórki po meksykańsku
Składniki:
2,5 kg małych ogórków,
4 łyżki soli,
1,5 główki czosnku,
8 łyżek oleju,
1,5 szklanki octu,
2 łyżki ostrej chilli,
0,5 kg cukru.
Ogórki (nie obierane ze skórki) pokroić poprzecznie na 3-4 części, zasypać solą, wymieszać i odstawić na min. 6 godz., po tym czasie odlać powstały sok, ogórki posypać chilli i zmiażdżonym czosnkiem, zagotować ocet z cukrem i zalać ogórki. Wszystko wymieszać i zostawić w zalewie na 12 godz. potem układać w słoiki i zamknąć. NIE GOTOWAĆ!!!!!
Ogórki są pikantne, ale bardzo smaczne. polecam!!!!
Śledzie w oleju
Matiasy moczyć dwukrotnie w wodzie kilka minut, do drugiego moczenia dodać łyżkę octu.
Śledzie ewentualnie pokroić
Cebule – ilość wg upodobania – pokroić w cieniutkie półplasterki.
Do cebuli dosypać łyżeczkę cukru, dolać odrobinę octu, zalać wrzątkiem i odcedzić.
Zalać cebulę olejem z odrobiną octu, wsypać pieprzu mielonego, może być liść laurowy ew inne przyprawy
Przekładać warstwami w naczyniu, odstawić na 2-3 godziny- najlepiej w chłodne miejsce.
Śledzie w sosie smietankowo-majonezowym
Składniki:
- śledzie matiasy,
- czosnek,
- śmietana,
- majonez,
- ostra sproszkowana papryka,
- ocet lub sok z cytryny
Sposób przygotowania potrawy:
Matiasy pokroić poprzecznie w wąskie paski,
Do ¾ części majonezu dodać ¼ śmietany,
Dolać odrobinę octu lub soku z cytryny,
Dodać czosnek (rozgnieść w prasce) - 1 ząbek na dwa płaty
Dodać ostrej sproszkowanej papryki
Wymieszać sos. Układać w naczyniu warstwami i polewać sosem
Podawać schłodzone z pieczywem.
Ogórki z przyprawą do grilla.
4 kg ogórków pokrojonych w słupki (ósemki)
1 kg cebuli,
9 szklanek wody,
1 szklanka soli, koper liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, przyprawę pikantną Kamis do grilla (po 1- 2 łyżeczki na słoik).
Zalewa:
6 szklanek wody,
2 szklanki octu 5%,
3 szklanki cukru - tę zalewę zagotowujemy.
Pokrojone ogórki solimy, zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie odcedzamy ogórki i zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą / mieszamy je w tej zalewie i odstawiamy na 30 minut. Do słoików wkładamy koper, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę oraz 1 łyżeczkę na słoik przyprawy Kamis. Następnie wkładamy ogórki, cebulę i zalewamy zalewą tą zalewą, którą gotowaliśmy i którą zalewaliśmy potem ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Sałatka ze szpinakiem
- 15dkg szpinaku,
- 2-3 pomidory,
- ser feta,
- 3-4 ząbki czosnku,
- koper.
Zalewa z soku z cytryny (łyżka), octu winnego (łyżka) i oliwy (łyżka).
Szpinak oczyścić, pomidory pokroić i dodać, ser feta pokroić w kostkę i dodać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z całością.
Podawać na zimno!
Tzatziki
- 3-4 ogórki świeże gruntowe, umyć, obrać zetrzeć na dużych oczkach, posolić żeby puściły sok, odcedzić na sitku,
- 2 – 3 ząbki czosnku przetrzeć przez praskę, dodać do jogurtu typu bałkańskiego,
- dodać zielonego koperku,
Wszystko wymieszać i schłodzić.
Podawać na zimno!
Smacznego!!!